http://medapparatura.com.ua

Алкоголь у спеку: Чим це загрожує? | Які наслідки?

Літній відпочинок у багатьох асоціюється з келихом холодного пива або освіжаючим коктейлем. Проте виїзд на природу з шашликами у спекотний день або літня дискотека під відкритим небом – привід для деяких вжити щось більш міцне. Те, що алкоголь в цілому шкідливий для організму, медики невпинно повторюють. Але наскільки посилюється шкідлива дія спиртних напоїв в жарку погоду?

Легкі алкогольні напої не шкодять і втамовують спрагу: правда чи міф?
Період відпусток і уїк-ендів на пляжі вже стартував: якщо ви ще не відпочиваєте на морському узбережжі з алкогольним Мохіто або джин-тоніком в руках, то думки побалувати себе річним коктейлем у відпустці або на вихідних, відвідують досить велика кількість людей. Особливо популярні в спеку пиво і сухе біле вино. Дійсно, алкогольні коктейлі, та ще з льодом або  келих холодного пива освіжають, бадьорять і розслаблюють. Але через якийсь час хочеться знову випити спиртного і втамувати спрагу: так діє алкоголь, «помножена» на солодкий лікер або сік.

Спека посилює токсичну дію алкоголю, навіть у малих кількостях його. Також висока температура повітря при прийнятті алкогольних напоїв сприяє підвищеному потовиділенню: у результаті зростає потреба людини в ще більшій кількості вживаної рідини, підвищується теплопродукція і тепловіддача. «Тамуючи» спрагу таким чином, людина ще гірше переносить спеку і лише відсуває час настання теплового удару.
Чому небезпечно втамовувати спрагу пивом?
Пиво в даному випадку, на думку токсикологів, найлегший варіант, оскільки цей напій стимулює біохімічні реакції в тканинах і знижує ймовірність отримати тепловий удар. Однак ефект сп’яніння від пива на спеці посилюється, тому можна не помітити і «перебрати». Тут вже ситуація залежить від індивідуальних особливостей кожного: від зневоднення організму до серцевого нападу. Не кажучи вже про те, що у стані сп’яніння людина ризикує отримати травму або взагалі потонути.
Міцний алкоголь, спека і хронічні хвороби
Як вже сказано, спека посилює токсичний вплив алкоголю, тому вживання міцних спиртних напоїв у спеку – це «важка артилерія» для організму. Медики попереджають: пити горілку, коньяк і т. д. взагалі шкідливо, а на спеці – тим більше. Чим міцніше випита в жарку погоду алкоголь, тим швидше настануть характерні для перегрівання організму стану: зміна судинного тонусу, дихання, рН крові.

У підсумку – можуть різко загостритися вже наявні захворювання або недуги, які злегка давали про себе знати, але за медичною допомогою чоловік не звертався. У таких випадках розпивання спиртного на пляжі або пікнік на спеці можуть закінчитися різким підвищенням кров’яного тиску, гіпертонічним кризом аж до інсульту та інфаркту. Не кажучи вже про «класичному» отруєння алкоголем у спеку з з усіма наслідками інтоксикації — нудотою, блювотою, сильним зневодненням і провалами в пам’яті
Чим краще вгамовувати спрагу: «ні» енергетикам «так» — квасу
Алкоголь небезпечний ще й тим, що викликає додаткове підвищення апетиту навіть у спеку, хочеться замість легкої їжі з’їсти щось ситне, жирне і смажене. У підсумку жага ще більше посилюється, кількість уживаного «прохолодного» алкоголю зростає, а органи і системи людини працюють на знос.

А алкогольні енергетичні напої – це взагалі «бомба» уповільненої дії. Оскільки кофеїн і алкоголь, що містяться в таких напоях, в жарку погоду спочатку збільшують працездатність організму, а потім призводять до різкого виснаження, змушуючи при цьому втрачати багато рідини. Дієтологи рекомендують тамувати спрагу чистою водою без газу з лимоном, зеленим чаєм, квасом або несолодким компотом/морсом.

 

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (Пока оценок нет)
Загрузка...

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован.

Заказ обратного звонка