http://medapparatura.com.ua

Білкова їжа: чому потрібно вживати кожен день?

Про білкових дієт і протеінове харчуванні існує безліч думок. Але про важливість білкової їжі для людського організму дієтологи говорили і будуть говорити. Найпростіший спосіб поповнювати запаси білка в організмі – це вживати продукти тваринного походження, оскільки саме вони у великих кількостях містять необхідні людині колаген, еластин, гемоглобін і міоглобін – найважливіший кислородосвязывающий білок скелетних м’язів і м’язів серця. Ми не будемо агітувати вегетаріанців ставати м’ясоїдами, а просто проаналізуємо, чим корисна білкова їжа тваринного і рослинного походження і, навпаки – кому не варто сідати на протеїнову дієту.
Які продукти містять білки і яка роль протеїнів
Без білків, людський організм не зможе повноцінно працювати: протеїни виконують будівельну, захисну, транспортну, харчову та інші функції. Наприклад, колаген – це основний структурний компонент сполучної тканини, кератин – волосся, шкіри та нігтів, еластин судин. Основний «транспортний засіб» кисню – це білок крові гемоглобін. При синтезі інших протеїнів в організмі з жировими сполуками, гормонами, вітамінами і т. д. забезпечується доставка життєво важливих речовин до органів і тканин. Завдяки синтезу специфічних білків – антитіл працює захисна функція організму від мікроорганізмів, вірусів, токсинів і т. д. Без білків неможлива повноцінна робота та розвиток нервової системи, формування здатності до мислення, регуляції реакції на зовнішні подразники і т. д.

Високобілкова їжа – це продукти в основному тваринного походження. Протеїнами багате м’ясо тварин, птиці, риба. У м’ясних продуктах багато міоглобіну, гемоглобіну, еластину і колагену. Також багаті білками молочні продукти – сир, творог, яйця. Причому яєчний жовток містить більше білків, ніж білок. З продуктів рослинного походження багато білків міститься в бобових, сої, квасолі, сочевиці, горіхах, насінні, протеїнів досить багато в хлібі, макаронних виробах і крупах.
Чому важливо вживати білки і тваринного, і рослинного походження
Дієтологи відзначають, що правильне харчування полягає не в неодмінному вживанні білків тільки тваринного походження, а в збалансованому використанні різних протеїнів будь-якого походження. Оскільки тільки тваринна або тільки рослинна їжа створюють дефіцит в організмі тих чи інших незамінних амінокислот. Високоякісними протеїнами, в яких міститься велика кількість незамінних амінокислот, багата білкова їжа саме тваринного походження.

Тому медики рекомендують вживати певну кількість білків тваринного походження і повністю не відмовлятися від «тваринної» їжі. Наприклад, білка метіоніну багато в крупах, але мало в молоці, а лізину навпаки – багато в молочних продуктах, але мало в кашах. Тому дієтологи і говорять про змішаному харчуванні: грубо кажучи, макарони плюс сир або яйця плюс хліб, м’ясо плюс крупа і т. д.
Що таке білкова дієта і кому вона протипоказана
Велику популярність в боротьбі із зайвою вагою придбала білкова дієта. Плюс такого протеїнового живлення – це ефективне схуднення при відсутності почуття голоду. Для боротьби із зайвою вагою дієтологи рекомендують використовувати нежирну рибу і м’ясо, сир, сир, яйця.

Однак тривало вживати тільки білкову їжу шкідливо, оскільки в такій дієті немає достатньої кількості корисних вуглеводів і жирів. Протеїнова дієта не рекомендована при хворобах нирок, органів травлення, серця і судин, літнім людям. Тому перш, ніж сідати на білкову дієту, необхідно проконсультуватися з фахівцями і не забувати, що худнути таким чином без шкоди для організму можна не частіше, ніж раз на рік і не більше, ніж 2 тижні.

© Будьте здоровi  «медаппаратура»

При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на medapparatura.com.ua обов’язкове.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (Пока оценок нет)
Загрузка...

Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован.

Заказ обратного звонка