
Деякі продукти не засвоюються організмом людини, який, не знаючи про це, продовжує їх вживати. Таким чином, здоров’ю завдається шкода, а ми дивуємося, чому погіршується самопочуття і з’являються нові «болячки». Багато плутають алергію на продукти з харчовою непереносимістю: але це різні речі і підхід до вирішення кожної з цих медичних проблем – різний.
Що таке харчова непереносимість?
Непереносимість харчових продуктів називають негативну реакцію організму на прийом певних продуктів або на компоненти, що знаходяться в них. Виникає такий стан через нездатність людського організму їх засвоїти. Дана патологія не має нічого спільного з алергічними реакціями. Згідно з медичною статистикою, в Україні кожен третій чоловік з віком перестає нормально перетравлювати і засвоювати молочні продукти, у кожного 100-го втрачається здатність до засвоєння злакових – пшениці, ячменю, жита та інших, не рідкістю стала харчова непереносимість грибів, бобових, ягід, особливо полуниці. Після вживання таких продуктів, харчової непереносимості організм реагує не відразу, а через кілька діб чи навіть тижнів, на відміну від харчової алергії. Один з яскравих прикладів харчової непереносимості – глютенова ентеропатія. Це непереносимість глютену, злакового білка.
Що таке харчова алергія?
Алергічна реакція на продукти проявляється безпосередньо після їх вживання: через півгодини-годину з’являються симптоми, характерні для прояву будь-якого типу алергії, а не тільки реакції на їжу. Це шкірний висип, почервоніння шкіри, нежить, кашель, ознаки легкого задухи і т. д. Від харчової алергії страждає невеликий відсоток населення – не більше 2%. При прийнятті антигістамінних (протиалергічних) коштів і відмову від продукту, що викликав алергію, проблему у більшості випадків вдається вирішити.
Чому з’являється непереносимість продуктів і чим це небезпечно?
Харчова непереносимість виникає при порушенні травлення: великі недопереварюванням молекули, які називаються трансцитозами, всмоктуються організмом не засвоюються. До такого стану приводять наступні фактори:
- хвороби шлунково-кишкового тракту (ШКТ)
- ферментативна недостатність
- харчова алергія
- стреси
- вживання нездорової їжі, що містить консерванти, харчові барвники і. т. д.
У підсумку такі продукти не тільки не приносять користь, оскільки їх організм не засвоює, але і призводять до захворювань. Імунна система реагує на трансцитози, як на чужорідні речовини, що потрапили в організм і починає з ними боротися, виробляючи антитіла. З кровотоком такі антитіла розносяться по всьому організму і провокують запальні процеси в різних внутрішніх органах. Харчова непереносимість може бути як придбаної, так і вродженою. Але дана проблема маскується під безліч захворювань і в результаті, якщо їй не займатися, то викликає цілий «букет» хронічних недуг, порушує обмін речовин, провокує утворення зайвої ваги та ін.
Як розпізнати харчову непереносимість?
Визначити, який саме продукт не переносить ваш організм, допоможе фахівець. Для цього існує безліч методів діагностики, спеціальні тести і т. д. У багатьох випадках корекція раціону і способу життя допомагає вирішити проблему харчової непереносимості. Приводом для звернення до лікаря можуть стати наступні реакції організму або стану:
- невдалі спроби скинути або навпаки – набрати вагу при нормальному харчуванні, способі життя і відсутності ендокринних захворювань
- постійне відчуття втоми, дратівливість та слабкість
- розлади ШКТ
- шкірні висипання
- набряклість, болі в м’язах і суглобах.
Добавить комментарий