
Око людини може розрізнити форму, колір, розмір предметів навіть у темряві. Однак у деяких людей при поганому освітленні зоровий апарат не адаптується і людині стає важко розрізняти кольори та форми. Розлад сутінкового зору має медичний термін — гемералопія. А в народі таке порушення зору називають «курячою сліпотою».
Чому виникає розлад сутінкового зору
Гемералопія буває вродженою патологією, проте офтальмологи з року в рік виявляють все більше придбаної форми хвороби. З настанням осені і зменшенням світлового дня дана проблема знову стає актуальною для багатьох людей, у яких сутінковий зір розформований. Основною причиною «курячої сліпоти» стає дефіцит в організмі вітамінів, що сприяють утворенню пігменту родопсину. Цей зоровий пігмент відповідальний за гостроту зору в нічний і сутінковий час. Тобто, зниження сутінкового зору – це сигнал про дефіцит каротиноїдів, зокрема вітаміну А, який сприяє процесу зорового сприйняття.
Проявляється гемералопія раптовим розладом зору в темряві або при недостатньому освітленні. Людина не може чітко розглянути об’єкти, чітко розрізняти кольори, перед очима ніби стоїть густий туман. Такий стан особливо небезпечно для автомобілістів, які перебувають за кермом у нічний час і пішоходів, яким такий автомобіліст несе загрозу. Так і людині, яка не водить автомобіль, гемералопія може перешкодити розглянути яму на дорозі, що наближається транспорт і т. д. Тому при прояві симптомів розладу сутінкового зору потрібно терміново звернутися до офтальмолога.
Чи можна вилікувати «курячу сліпоту» і як уникнути гемералопії
Вроджені форми гемералопії лікування практично не піддаються. Усунути ж придбану форму хвороби допомагає правильно підібрана вітамінотерапія, корекція харчування і подальше дотримання рекомендованої фахівцем дієти в цілях профілактики хвороби. Для профілактики розвитку розладів сутінкового зору важливо включати в свій раціон продукти, що містять вітамін А: це зелені листові овочі – шпинат, цибуля; морква, молочна продукція, яєчні жовтки, чорна смородина, пшоно. Вітамін А – це жиророзчинний вітамін, тому засвоїти його краще допомагають продукти, що містять жири. Найбільш корисні жиросодержащие продукти – це оливкова, лляна олія, м’ясо птиці, творог, сир.
Чому овочів і фруктів буває недостатньо для профілактики розладів зору
Останнім часом багато говорять про шкоду, яку чинять на організм вільні радикали. Це нестабільні молекули або атоми, які сприяють процесу агресивного окислення в організмі і ушкодженню клітинних мембран. У підсумку виникає ряд захворювань, у тому числі і проблеми із зором. Нейтралізувати вільні радикали допомагають якраз каротиноїди-антиоксиданти, особливо лютеїн і зеаксантин. Цими пігментами багаті, як ми вже сказали листові зелені овочі, а також плоди жовтого та оранжевого кольору.
Однак сьогодні фрукти і овочі не можуть похвалитися високим вмістом активних речовин, в тому числі і антиоксидантів. Біологічну цінність фруктів і овочів значно знижують виснаження ґрунтів, застосування сільськогосподарських технологій і т. д. До того ж із-за наявних захворювань органів травлення людський організм не завжди може засвоїти корисні речовини, які надходять з їжею. Тому лікар може порекомендувати поповнити в організмі запаси каротиноїдів та інших корисних речовин з допомогою фітокомплексів або вітамінних препаратів.
© Будьте здоровi «медаппаратура»
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на medapparatura.com.ua обов’язкове.
Добавить комментарий