
Колись цукор вважався делікатесом, приправою, яку було нелегко дістати. Якщо вам пощастило, ви могли додати його собі в каву або чай.
Однак, як каже Роберт Ластіг, професор дитячої ендокринології в університеті каліфорнії, Сан-Франциско (КУСФ), цукор залишався «надзвичайно дорогим до середини 18-го — початку 19-го століття».
Ця дорожнеча, можливо, насправді була добродійною, оскільки вона робила надмірне вживання цукру практично неможливим для більшості людей. В цьому і полягає проблема. За словами д-ра Ластига вживається в надмірних кількостях цукор діє на печінку як хронічний, дозозалежний токсин (отрута).
Чому цукор шкідливий для вашої печінки?
Головна проблема з цукром, і обробленої фруктозою зокрема, полягає в тому, що ваша печінка володіє дуже обмеженою здатність метаболізувати його. Д-р Ластіг пояснює, чому цукор так шкідливий для печінки і як він може призвести до діабету.
За словами д-ра Ластига людина може безпечно метаболізувати лише близько шести чайних ложок доданого цукру в день.
Проте в середньому, людина вживає до 20 чайних ложок доданого цукру в день. Ці надмірні кількості цукру перетворюються в процесі обміну речовин в жирову тканину і призводить до безлічі метаболічних захворювань, включаючи, серед іншого:
- Діабет 2-го типу
- Серцево-судинні захворювання
- Гіпертонія (high blood pressure)
- Слабоумство
- Рак
«З часом вживання великої кількості цукру може привести до навантаження та розладу критично важливих органів, в т. ч. підшлункової залози і печінки. При надмірному навантаженні на підшлункову залозу, яка виробляє інсулін для переробки цукру, вона може перестати регулювати рівень цукру в крові належним чином.
Великі дози цукрових фруктози також можуть перевантажити печінку, яка бере участь у переробці фруктози. При цьому печінка перетворює фруктозу в жир, який накопичується в печінці, а також виділяється в кров.
Цей процес сприяє розвитку ключових елементів метаболічного синдрому, в т. ч. високий рівень жирів або тригліцеридів в крові, високий рівень холестерину, високий кров’яний тиск і зайвий жир у вигляді «цукрового живота».
Критично високий рівень цукру в крові пов’язаний з розладами нирок
Ваш організм може витримати лише одну чайну ложку цукру в крові при будь-яких обставин, і це вже критичний рівень. Якщо рівень цукру у вашій крові досягне однієї чайної ложки, ви ризикуєте впасти в гипергликемическую кому і навіть померти.
Ваш організм проробляє велику роботу для запобігання такого розвитку подій, виробляючи інсулін, який підтримує рівень цукру в крові на безпечному рівні. Будь-яка їжа з високим вмістом вуглеводів у вигляді злаків або цукру, як правило, викликає різке підвищення рівня глюкози в крові.
© Будьте здоровi «медаппаратура»
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на medapparatura.com.ua обов’язкове.
Добавить комментарий