Каталог товарів

Цукор, його шкода та користь

Категорії
Зміст
  1. 50 відтінків цукру: Що таке цукор? Навіщо він потрібен? Його шкода та користь
  2. Види цукру
  3. Користь від цукру: чому цукор важливий?
  4. Шкідливість цукру: чому не можна їсти цукор?
  5. Норма цукру на день: з'їсти чи не з'їсти?
  6. Прихований цукор - що це і чому він небезпечний?
  7. Потрібно відмовитись від цукру назавжди?

50 відтінків цукру: Що таке цукор? Навіщо він потрібен? Його шкода та користь

Цукор – магічна іскра, яка надає солодкість життю. Його кристалічна краса та ніжність на язиці розкривають нові границі смаку. Він буквально тане на губах, залишаючи за собою слід незабутнього насолодження.

Цукор – це більше, ніж просто продукт. Він є символом щастя та втіленням радості. Від дитинства ми навчаємось пов'язувати його смак з приємними моментами: затишними ранками за сімейним столом, святами, солодкими подарунками та найтеплішими спогадами.

Цукор, до якого ми звикли у вигляді порошку, за хімічним складом включає два види молекул: глюкозу і фруктозу. Разом ці компоненти утворюють сахарозу. Вона, у свою чергу, при потраплянні в стравохід починає впливати на внутрішні органи, системи і тканини. Кровоносна система розносить цукор по всьому організму, наповнюючи його таким чином енергетичним запасам. У цьому процесі дуже важливою є робота глюкози, адже саме завдяки ній поповнюється близько 80% наших енергетичних витрат.

Види цукру

На даний час світові виробники випускають цукор у різноманітних формах, він так само може відрізнятися за станом, кольором, запахом та смаком.

Але весь цукор відноситься до таких основних видів:

  •         Буряковий цукор – видобувається їх буряків цукрових сортів;
  •         Тростинний цукор – робиться із цукрової тростини;
  •         Пальмовий цукор – із соку пальм різних видів, наприклад кокоса, фініка тощо;
  •         Сорговий цукор – видобувається із сорго;
  •         Кленовий цукор – виготовляється із соку клена.

В останній час дуже популярними стали цукрозамінники.

Нутриціологи та дієтологи ділять цукор на «хороший» та «поганий» чи «шкідливий». До хорошого цукру відноситься фруктоза, яка входить до складу фруктів. А ось цукор, який міститься в магазинних соках, газованих напоях, десертах і солодощах та безлічі інших продуктів, а також звичайний цукор-пісок, до якого ми всі звикли – шкідливий. Такий цукор часто створює багато проблем зі здоров'ям.

Давайте розберемося в чому користь і шкода цукру.

Користь від цукру: чому цукор важливий?

  1.   Цукор є необхідним компонентом, який допомагає забезпечити нормальну життєдіяльність організму. Він задіяний у роботі всіх систем та органів та вкрай важливий для функціонування головного мозку, м'язів, печінки, селезінки, а також інших органів.
  2.   Цукор миттєво відновлює сили та поповнює енергетичні запаси.
  3.   Цукор впливає на вироблення «гормону щастя» - серотоніну. Всім відомо, що солодке допомагає боротися зі стресом, перепадами настрою та полегшує ПМС. Але треба розуміти, що все має бути в міру, і старатися таким способом лікуватися не потрібно, інакше може розвинутися цукрова залежність.

Шкідливість цукру: чому не можна їсти цукор?

Вживання цукру в надмірній кількості має вкрай негативні наслідки:

  1.   Викликає захворювання серця, судин, має вплив на кровоносну систему.
  2.   Негативно впливає на життєво важливі органи.
  3.   Провокує вимивання вітамінів, що належать до групи В, а також фосфору та кальцію.
  4.   Приводить до появи зайвої ваги, а інколи навіть ожиріння.
  5.   Проблеми із зубами, карієс.
  6.   Проблемна шкіра, прищі, висипання, а також прискорений процес старіння.
  7.   Безліч запальних процесів з'являються через надмірне споживання цукру. Наслідком є ​​нестача енергії, поганий сон, часті головні болі.
  8.   Цукор провокує вироблення дофаміну в надлишку. Тобто мозок постійно вимагатиме глюкози. Це загрожує агресивністю та перепадами настрою, що виникають при нестачі сахарози для вироблення ендорфіну.

Норма цукру на день: з'їсти чи не з'їсти?

Для того щоб не мати проблем зі здоров'ям, спричинених надмірним вживанням цукру, потрібно не перевищувати норми. Важливо пам'ятати, що в цю норму включений і «прихований» цукор, який ми вживаємо разом з їжею, навіть не підозрюючи про це!

Якщо ви хочете самостійно перевірити вміст цукру в вашій крові, це можна зробити за допомогою сучасного апарату глюкометру: 

https://medapparatura.com.ua/catalog/glyukometri-i-test-smuzhki

Рекомендована добова норма споживання цукру на сьогоднішній день становить:

  •         Немовлята (від 0 до 2 років) – лише цукор, що міститься у продуктах харчування;
  •         Дитяча норма (від 2 до 19) – не більше 6 чайних ложок;
  •         Жіноча норма – не більше 6 чайних ложок;
  •         Чоловіча норма – не більше 9 чайних ложок.

Важливо зазначити, що кожна людина має свої індивідуальні потреби та реакцію на цукор. Тому перед визначенням особистої норми, краще консультуватися у нутріціолога та дієтолога. 

Прихований цукор - що це і чому він небезпечний?

Щодня ми їмо цукор не тільки у чистому вигляді. Він міститься у багатьох продуктах, які ми вживаємо. Доданий цукор підрахувати непросто, але контролювати його потрібно. Найнадійніший для цього спосіб – вивчення інформації на етикетках продуктів, які ми купуємо.

Часто, виробники пишуть у складі на етикетках рідкісні незрозумілі слова, під якими мається на увазі цукор. Ось деякі з них:

  •         Тростинний (коричневий) цукор;
  •         Виноградний цукор чи декстроза;
  •         Солодовий цукор чи просто солод;
  •         Кукурудзяний, кленовий сироп або підсолоджувач;
  •         Інвертний цукор;
  •         Патока, мальтодекстрин, сорго, маніт, сорбіт та інше;
  •         Фруктоза, глюкоза, лактоза, мальтоза, сахароза, а також інші компоненти, що мають закінчення на «оза».

Під час вживання цукру у людському мозку відбуваються деякі зміни. Вони схожі на ті, що відбуваються, коли не мозок впливає кокаїн чи морфін. Таким чином, виникає залежність від цукру, позбутися якої буває досить складно.

Потрібно відмовитись від цукру назавжди?

Відповідь на це запитання – НІ. Бо це неможливо, так як цукор міститься практично в будь-якому продукті, який ми вживаємо. Тут слід розуміти, що людський організм дуже складний механізм. У разі повної відмови від цукру, як і у разі надмірного його вживання, відбувається руйнівна дія організму. Нестача глюкози в кровоносній системі може порушити обмін речовин, спричинити збої зі сном, спровокувати припливи слабкості та депресивний стан.

Важливо пам'ятати, що шкоду здоров'ю завдає не сам цукор, а його надмірна кількість.

Багато людей, які ведуть здоровий спосіб життя, воліють замість цукру використовувати цукрозамінники. Це може стати непоганим рішенням, особливо, якщо у вас є проблеми зі здоров'ям, але ви ласун. Та чи безпечні цукрозамінники для людини? Про це ви можете дізнатися у моїй наступній статті «Цукрозамінники».

 

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*